Studijski dan za bogoslove i sjemeništarce

Studijski dan za bogoslove i sjemeništarce iz svih bogoslovnih i malih sjemeništa u Bosni i Hercegovini održan je u subotu 4. ožujka 2023. u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ u Sarajevu.

Organizatori studijskog dana su Vijeće sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kojim predsjeda pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije. Središnja tema seminara bila je “Nasljedovati Krista u svjetlu susreta”.

Sestra Družbe Presvetog Srca Isusova iz Zagreba i profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta u Osijeku dr. sc. s. Silvana Fužinato, govorila je o tišini kao o privilegiranom mjestu susreta čovjeka i Boga. Navodeći primjere iz svetopisamskih knjiga podsjetila je na stvaralačku snagu Božje riječi te se osvrnula na tišinu kao pedagoško sredstvo čovjekove spoznaje samog sebe i slušanja onoga što mu Bog poručuje.

Svećenik Đakovačko osječke nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta u Osijeku vlč. dr. sc. Stanislav Šota govorio je o Bogu posvećenim osobama u svjetlu kulture susreta podsjećajući da papa Franju poziva „na razvijanje kulture susreta koje nadilaze dijalektike koje nas okreću jedne protiv drugih“. Govorio je i o kulturi susreta u crkvenim dokumentima.

Ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu i voditelj Đakonske pastoralne godine te koordinator Trajne formacije svećenika vlč. mr. sc. Ivan Lukić govorio je rastu u vjeri i ljubavi u nasljedovanju Isusa Krista te istaknuo da je „život u vjeri i ljubavi s Bogom sadašnjost i budućnost svakoga čovjeka“. Potaknuo je bogoslove i sjemeništarce da nikada iz očiju i iz srca ne izgube Isusa kojega su upoznali i ne zaborave ljubav Božju koju sam doživjeli.

Studijski dan je završen Euharistijskim slavljem koje je u kapeli Centra u večernjim satima predvodio biskup Semren uz koncelebraciju vlč. Stanislava i vlč. Ivana.(kta)

Uredništvo

Posljednje objave

Vremenska prognoza

SARAJEVO Centar