Susret ministranata

XXIII. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije upriličen je uoči Nedjelje Dobrog Pastira – Svjetskog molitvenog dana za svećenička i redovnička zvanja, u subotu, 29. travnja 2023., u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, sarajevskoj katedrali Srca Isusova i KŠC-u “Sv. Josip”

Najprije ministranti su se okupili u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, gdje ih je dočekao zajedno s bogoslovima rektor preč. Zdenko Spajić i ekonom vlč. Josip Papak. Rektor je ministrante srdačno pozdravio te im je u svom kratkom izlaganju predstavio stanje unutar bogoslovije. Uz to napomenuo je da svećeništvo nosi veliku odgovornost sa sobom.

Program se sastojao iz dva dijela: liturgijskog slavlja u prvostolnici te zabavno-sportsko-rekreativnog na terenima i u prostorijama KŠC-a. Misno slavlje predvodio je i propovijed prilagođenu djeci i mladima uputio je ekonom VBS-a vlč. Josip Papak.

Svoju je propovijed započeo citirajući Matejevo evanđelje (Mt 11,25) u kojemu stoji: “Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih a, objavio malenima!” “Dragi mladi prijatelji okupljeni ovdje u sarajevskoj prvostolnici, upravo smo čuli Isusovu riječ upućenu nama. Riječ koju je Isus upravo danas rekao nama koji smo svaki dan zajedno sa svojim župnicima za oltarom i sudjelujemo u najsvetijem činu na zemlji”, kazao je te pritom potaknuo nazočne da se zahvale Gospodinu što ih je pozvao “u ovu divnu službu”, kao svećenike ili službenike kod oltara.

Potom je citirao papu Franju za vrijeme njegova obraćanja francuskim ministrantima: “Odabrali ste biti ministranti i želio bih vam od srca zahvaliti na naporima, a ponekad i odricanjima, koja prihvaćate kako biste se posvetili ovoj obvezi kao ministranti, dok mnogi drugi vaši prijatelji radije spavaju nedjeljom ujutro, ili se bave sportom. Nemate pojma koliko možete biti primjer mnogim mladim ljudima vaših godina. Zaista možete biti ponosni na ono što radite.”

Na kraju homilije naglasio je da su svi pozvani razlučiti koji je njihov životni put, a u tom razlučivanju netko će prije, a netko poslije spoznati što je to što Bog želi od njega: “Jedino zato dragi mladi prijatelji je važno to što sam ministrant jer je to ono što Bog želi od mene, a to je biti mu što bliže”.

Liturgijsko pjevanje te sviranje na orguljama animirao je profesor na KBF-u u Sarajevu dr. vlč. Ivan Rako zajedno s okupljenim bogoslovima.

Na kraju euharistije vlč. Papak zahvalio je svima što su došli na ministrantsko zborovanje te izrazio zadovoljstvo što je katedrala ispunjena mladim služiteljima kod oltara te poželio da idućih godina njihov broj bude veći.  

Nakon mise upriličen je najprije odmor i okrjepa u prostorijama VBS-a, a potom je slijedilo okupljanje u prostorijama KŠC-a Sv. Josip te zabavno-sportsko-rekreativni program. Osim sudjelovanja na kvizu znanja iz ministrantske službe, osnovnog vjerskog nauka i Svetog pisma organizirana su i natjecanja u sportskim i drugim vještinama: nogometu, stolnom tenisu, šahu i animatorskim igrama.

Uredništvo

Posljednje objave

Vremenska prognoza

SARAJEVO Centar