Blagovijest

Svečanim misnim slavljem proslavljen je patron Blagovijesti Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Proslava patrona započela je svečanim misnim slavljem koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit mons. Tomo Vukšić. Pod svetim misnim slavljem trojica bogoslova primili su od nadbiskupa mons. Tome Vukšića određene službe. Tako su Marko Ljubić (V. godina) i Marin Petrović (IV. godina) primili službu lektora dok je Zoran Miličević (III. Godina) primljen među kandidate vrhbosanske nadbiskupije za đakonat i prezbiterat.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Vukšić naveo je kako živimo u vremenu u kojemu se velikom brzinom smjenjuju različite vijesti. Teško ih je pratiti. Teško je ponekad razabrati jesu li istinite ili lažne, jesu li korisne ili štetne. U količinskom smislu obično prevladaju one s tragičnim sadržajem ili one koje opisuju razne vrste skandala. Kao da postoji čovjekova sklonost i potreba za takvim vijestima i, kako kažu medijski stručnjaci, one se najviše „prodaju“ na medijskom tržištu jer je očito potražnja za njima velika.

Naspram tomu, danas Crkva obilježava drukčiju vrstu vijesti. Blagu vijest! Blagu jer je njezin sadržaj blagi Bog. I, osim što je Bog blag u sebi, Crkva slavi vijest koja je blagoslov za sve ljude. Blagi Bog dolazi! Dolazi da bude s ljudima. Bog s nama! I hoće da ljudi budu s njim. To je sadržaj današnjega blagdana. To je vijest koju kršćanstvo propovijeda i svjedoči. Da bismo mogli biti s blagim Bogom, potrebno je, poput blažene djevice Marije, biti poslušni volji Božjoj: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ Posljedica Marijina posluha je fizičko rođenje Spasitelja svijeta od kada je Bog s ljudima na Isusov način: najprije na fizički način a nakon uskrsnuća na duhovni.

Dragi kandidati za đakonat i prezbiterat, vi kao već krstom blagoslovljeni Isusovi učenici želite postati i glasnici i svjedoci blagoga Boga i pronositi svijetom blagu vijest spasenja, mira, prijateljstva. U ime Crkve i ove Nadbiskupije hvala vam što svojim današnjim pristupanjem na svoj način svaki od vas ponavlja: Evo službenika Gospodnjega, neka mi bude po tvojoj riječi. Budite uvijek blagi i milosrdni svjedoci blagoga Boga. Neka vaš govor, vaše ponašanje i vaše svjedočenje uvijek bude blaga vijest i blagoslov za sve ljude koje ćete susretati na svojim životnim putovima.

Na proslavi patrona sudjelovali su pojedini profesori KBF-a kao i bogoslovi iz sjemeništa Redemtoris Mater. Svetom misnom slavlju svojim pjevanjem doprinio je bogoslovski zbor Stjepan Hadrović. Poslije svete mise upriličen je svečani ručak u bogoslovskoj blagovaonici za sve drage goste VBS-a.

Uredništvo

Posljednje objave

Vremenska prognoza

SARAJEVO Centar