Hodočašće Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Rim

Bogoslovska zajednica predvođena rektorom preč. Zdenkom Spajićem i ekonomom vlč. Josipom Papkom hodočastila je u Rim od 29. veljače do 3. ožujka.

U Evanđelju čitamo kako je Isus rekao svojim učenicima: „Idite po cijelom svijetu i propovijedajte evanđelje svakom stvorenju“ (Mk 16,15). U skladu s tim, apostoli su krenuli u svijet, a prvaci Petar i Pavao došli su u Rim, u centar Rimskog Carstva, gdje su bili i pogubljeni. Njihova tijela  danas počivaju u tom vječnom gradu.

Za svoje hodočašće u Rim, srce Katoličke Crkve, bogoslovska zajednica se radosno spremala. Dana 28. veljače, predvođeni rektorom preč. Zdenkom Spajićem i ekonomom vlč. Josipom Papkom, krenuli smo iz splitske luke trajektom prema Anconi, odakle smo nastavili put prema Asizu. Ne zadržavši se predugo, posjetili smo rodno mjesto i grob svetog Franje Asiškog, gdje smo slavili svetu misu, koju je predslavio naš rektor preč. Zdenko Spajić, zajedno sa našim ekonomom vlč. Josipom Papkom. Potom smo se uputili prema Rimu, osjećajući njegovu bogatu povijest već pri ulasku u grad.

Prvi dan našeg hodočašća u Rimu obilježio je posjet katakombama sv. Kalista, mjestu okupljanja i molitve prvih kršćana. Tamo nas je salezijanac Mario Juričević, na službi u katakombama, upoznao s njihovim značenjem i važnošću. Nastavili smo obilazak Rima pod vodstvom Ilije Jurića, studenta kanonskog prava u Rimu. Prvu baziliku koju smo posjetili bila je bazilika svetog Pavla izvan zidina, gdje se nalazi grob sv. Pavla, apostola naroda. Nakon upoznavanja s njezinom poviješću uputili smo se prema bazilici sv. Ivana Lateranskog, poznatoj kao Majka svih crkava, katedrali Rimskog biskupa, prvoj među četiri glavne papinske bazilike, najstarijoj i najvažnijoj na Zapadu. Pored bazilike nalazi se Lateranska palača, gdje je papa boravio od III. do XIV. stoljeća. Posjetili smo i Svete Stube, skup od 28 bijelih mramornih stepenica za koje predaja kaže da su one po kojima se Isus uspinjao prema Ponciju Pilatu. Dio tih stepenica danas se nalazi u Jeruzalemu, a dio u Rimu, donesen u IV. stoljeću od strane carice Jelene Križarice. Također, odmah pored bazilike nalazi se Krstionica iz V. stoljeća, koja ima posebno značenje za Hrvate. U njoj se nalaze moći i mozaik solinskih mučenika, preneseni u Rim prije dolaska Hrvata na područje današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Posljednje mjesto koje smo posjetili prvog dana bila je antička bazilika sv. Marije Velike, gdje se nalaze grobovi sv. Jeronima, pape Pija V., Siksta V. i najstariji prikaz Gospe Snježne iz 1308.

Sljedećeg dana, posjetili smo Vatikan, gdje nas je dočekao Branko Jurić, vicerektor Papinskog teutonskog zavoda Campo Santo. Nakon gostoprimstva u ovom njemačkom zavodu, jedinom zavodu unutar Vatikana, uputili smo se prema bazilici svetog Petra, srcu Katoličke Crkve. Obišli smo grobove papa i divili se umjetničkim djelima velikana poput Michelangela i Berninija. Dan smo završili posjetom hrvatskom zavodu svetog Jeronima, gdje nas je dočekao vicerektor Marko Škraba. Slavili smo svetu misu i bili pozvani na zajedničku večeru i druženje s hrvatskim svećenicima koji studiraju u Rimu. Trećeg dana smo se pripremali za povratak kući.  Vraćajući se doma, obišli smo i Padovu, gdje smo posjetili crkvu hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića, te Baziliku sv. Ante Padovanskog.

Nakon iscrpljujućeg, ali i upečatljivog hodočašća, zajednici smo donijeli nezaboravna iskustva i duhovna obogaćenja. Ovim putem od srca zahvaljujemo i svim dobročiniteljima, bez kojih ovo putovanje ne bismo mogli ostvariti.

Stjepan Puljić

Posljednje objave

Vremenska prognoza

SARAJEVO Centar