Duhovne vježbe bogoslova

Duhovne vježbe ove akademske godine naša zajednica pod vodstvom duhovnika vlč. Milenka Krešića, od 13. do 16. listopada, obavila je u samostanu Karmel svetog Ilije na Buškom jezeru.

Duhovne vježbe predstavljaju vrijeme obnavljanja duha, upoznavanja samoga sebe i vlastite duhovnosti. One su prožete intenzivnom šutnjom i molitvom što je uvelike potrebno u životu jednog bogoslova. Voditelj i predavač bio je otac Zvonko Martić koji je bogoslove i duhovnika ugostio i smjestio. Glavna tema predavanja o. Zvonke bila je odgoj i rast u ispravnoj duhovnosti koja podrazumijeva sveukupnu svakodnevnu vjerničku aktivnost, a ne samo molitvu kako mnogi misle da duhovnost podrazumijeva samo puku pobožnost.

O. Zvonko naglašava da prava duhovnost veže uz sebe rad te ispravno ulaganje u vlastitu emocionalnost, a ponajviše traži hranjenje Bogom. Takva ispravna duhovnost ne stječe se preko noći već svakodnevnim obraćenjem, a to je razvijanje svijesti o Božjem prisustvu. Voditelj je posebno stavio naglasak na odgovornost za nezaslužene Božje darove koja podrazumijeva neprestan rad na sebi. Velika zapreka za duhovnost je prihvaćanje i uvažavanje krive slike o sebi. Stoga je voditelj potaknuo da svaka naša molitva počiva na istini o nama što nas oslobađa od svake površnosti.

Nakon zajedničkog ručka i riječi pozdrava bogoslovi su se uputili prema svojoj bogosloviji u Sarajevu.

Uredništvo

Posljednje objave

Vremenska prognoza

SARAJEVO Centar