Bogoslovi uz svoja redovna predavanja i obaveze prema dnevnom redu bogoslovije zajedno sa svojim odgojiteljima iskoriste slobodno vrijeme na najbolji način tako što organizirano odu na izlet kako bi se odmorili i osvježili. Ovaj  vikend 30.4.-2.5.  iskoristili smo za odlazak na izlet u Šiljevišta u Klobuku, mjesto poznato kao rodno selo Sluge Božjega Petra Barbarića te prepoznatljivo po svojoj prekrasnoj hercegovačkoj ljepoti.

Rodnu kuću i zemljište Petra Barbarića obnovio je unuk Petrova brata pok. Stanko Barbarić pretvorivši je u Memorijalnu kuću fra Marka i Sluge Božjega Petra Barbarića.  Tu su nas ugostili i radosno na konak primili odgojitelji i sjemeništarci travničkog Sjemeništa. Za vrijeme našeg boravka i odmora u Šiljevištima posjetili smo župu Humac te franjevački novicijat u kojem borave novaci koji se pripremaju za stupanje u franjevački red. Sa poviješću novicijata i mjesne Crkvene zajednice ukratko nas je upoznao meštar novaka fra Stanko Mabić koji pomaže novacima za vrijeme njihovog boravka u novicijatu. Pod njegovim vodstvom obišli smo staru i novu župnu crkvu te najstariji arheološki muzej u Bosni i Hercegovini koji je u sklopu franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog. U njemu se danas čuva najstariji pisani spomenik na hrvatskom jeziku Humačka ploča. Sam muzej osnovali su franjevci 1884. koji je više puta bio zatvoren zbog ratnih događanja. U muzeju se nalaze predmeti prikupljeni sa šireg prostora Hercegovine koji pripadaju razdobljima od paleolitika do kasnog srednje vijeka. Velik utisak na sve nas prisutne ostavio je križni put koji se nalazi u dvorištu novicijata. Postaje su posebne iz razloga što je na svakoj od njih uz Isusovo trpljenje prikazan događaj iz života sv. Franje Asiškog koji je na svojevrstan način identičan postaji puta križa. Odmah uz postaje puta križa vidjeli smo prekrasan kameni tau kojeg su izgradili marljivi franjevački novaci.U dvorištu novicijata imali smo priliku za razgovor sa franjevačkim novacima sa kojima smo izmijenili iskustva te se međusobno upoznali sa ustanovama u kojima živimo i za svećenički život pripremamo. Nakon okrjepe i susreta sa novacima, slavili smo u staroj župnoj crkvi sv. Misu koju je predslavio duhovnik don Milenko Krešić, a nakon mise se svatko u tišini pomolio pred relikvijarom u kojem se nalazi dio kosti sv. Ante Padovanskog.

Naš izlet ovog vikenda ne bi imao smisla i ne bi bio potpun da nismo posjetili jedne od najljepših lokacija u Hercegovini od kojih se izdvajaju Vodopad Koćuša u selu Veljaci te restoran Vodopad gdje nas je ljubazno primio i ugostio vlasnik restorana i otac našeg bogoslova Andreja, gosp. Zdenko Džajić te Vodopad Kravica u blizini sela Studenci.

Zahvalni smo dragom Bogu na lijepom i ugodnom odmoru i putovanju u prekrasnu Hercegovinu te posebno vrijednim travničkim sjemeništarcima i njihovim odgojiteljima s kojima samo zajedno proveli najbolje i najljepše vrijeme. Tako odmorni i radosni vratili smo se našoj Bogosloviji i obvezama u Sarajevu.

Marin Petrović