Četrdeseti dan nakon Uskrsa Crkva slavi blagdan Uzašašća Gospodinova.

Četrdeset je dana nakon svoga uskrsnuća Isus boravio na zemlji, govorio o kraljevstvu Božjem, hrabrio apostole koji su bili potrešeni događajima njegove muke i smrti. Prvo što im je rekao, jer je vidio da su uznemireni: Mir vama!

Kada je došlo vrijeme da ode, uputio se s apostolima na Maslinsko brdo poviše Jeruzalema, pozdravio se, blagoslovio ih i pred njihovim očima počeo se s dva anđela penjati k svome Ocu. Prije nego što je uzašao na nebo, rekao im je da čekaju dolazak Duha Svetoga, te da će biti njegovi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji sve do kraja zemlje.

Isus im je prije svoga odlaska obećao pripraviti mjesto kod Oca, a kada im pripravi mjesto ponovno će doći i uzeti ih k sebi da budu gdje je On.

Isus pošto je uzašao tijelom i dušom, te sjeo s desna Bogu, nije nas ostavio, već spasio. Sam nam je obećao da je s nama u sve dane do svršetka svijeta. Zato nas i opominje: Bio sam gladan, žedan, utamničen… Isus je u svakom čovjeku, zato se po Kristu možemo i trebamo zvati braćom. I danas nam kao i nekad poručuje: Mir vama!

Branimir Bevanda