“Bog postoji i ja tvrdo vjerujem i u najjačim časovima kušnje i sumnje da je On jedini, vječni, veliki Bog.”
(bl. Ivan Merz)

„Istaknuti laik u svjedočenju evanđelja“, tim riječima ga je papa Ivan Pavao II. tijekom posjeta zagrebačkoj nadbiskupiji opisao bl. Ivana Merza. Ivan Merz rođen je 1896. godine u Banja Luci. Studij je završio u Parizu, te počinje predavati kao profesor francuskog i njemačkog jezika u Zagrebu. Prema vjeri ga je uputio dr. Ljubomir Maraković koji ga je usmjeravao prema moralnim i religioznim vrijednostima, još za vrijeme gimnazijskih dana. Dosta svoga vremena je posvećivao odgoju katoličke mladeži kroz organizaciju „Hrvatski orlovski savez“. Postaje njihov moralni vođa. Posebnu je brigu pridodavao tome da mlade nauči ispravnom shvaćanju pojmova braka, ljubavi, čistoće i seksualnosti. Također je bio i idejni začetnik Križarske organizacije koja je težila duhovnoj obnovi hrvatskog naroda u duhu Evanđelja. Pokazivao je interes za liturgiju nazivajući je vrhuncem umjetničkog ostvarenja te je prihvaćao vjeru Crkve u stvarno Kristovo postojanje. Umro je 10. svibnja 1932. godine u Zagrebu gdje je i iza sebe ostavio dubok trag. Na samrti je svoj život prikazao Bogu za hrvatsku mladež. Njegovi posmrtni ostatci nalaze se u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Banja Luci 22. lipnja 2003. godine. Papa Benedikt XVI. je 2005. godine u apostolskoj pobudnici o Euharistiji „Scramentum caritatis“ bl. Ivana Merza uvrstio kao predstavnika hrvatskih duhovnih velikana među 18. najvećih svetaca Crkve kao uzor štovanja Euharistije.

Blaženi Ivan Merz mnogo je povezan i s Vrhbosanskim bogoslovnim sjemeništem, a samim tim i Vrhbosanskom nadbiskupijom. Bio je suradnik nadbiskupa Ivana Ev. Šarića u provedbi Katoličke Akcije među Hrvatima i kao dopisnik Katoličkog tjednika. Mnogo puta je odsjedao u ovoj kući čijim je hodnicima molio časoslov i krunicu. U čast tome mu je u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu podignuta spomen ploča na desetu obljetnicu njegove beatifikacije, odnosno 22. lipnja 2013. godine.

U bogoslovnoj kapelici Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, 9. prosinca 2017. godine, posvećen je oltar u kojeg su, zahvaljujući banjolučkom biskupu, mons. Franji Komarici, stavljene relikvije bl. Ivana Merza. Misno slavlje i posvetu oltara predslavio je uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski i to je bio jedan od najsvečanijih trenutaka u 128. godina postojanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. 

Leo Vidović