„Moli se da se ti obratiš, a ne Bog! Moli: ‘Bože neka se ispuni volja Tvoja i da se moja volja uskladi s Tvojom, a ne Tvoja s mojom!“

U korizmenom vremenu biskup hercegovačkih biskupija posjećuje našu Bogosloviju te predvodi jednodnevnu duhovnu obnovu za bogoslove.

Duhovna obnova počela je jučer, 28. veljače, u poslijepodnevnim satima Križnim putem koji je predvodio duhovnik Milenko Krešić. Nakon pobožnosti Križnog puta uslijedio je prvi nagovor biskupa Ratka Perića u kojem je govorio o Trećoj nedjelji kroz crkvenu godinu, odnosno, o Nedjelji Božje riječi koju je uspostavio papa Franjo apostolskim pismom Aperuit illis, u rujnu prošle godine. Predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella kaže da je „njezina svrha oživjeti odgovornost što je vjernici snose prema Svetome pismu, upoznavajući ga i prenoseći trajnim djelovanjem da bi omogućili približiti svijetu smisao crkvenog života u različitim sredinama i uvjetima u kojima djeluju.“ Nadovezujući se na svrhu ove Nedjelje biskup je spomenuo put učenika u Emaus kojima se u određenom trenutku približava Uskrsli Krist (usp. Lk 24, 13-35) što je ujedno i logo Nedjelje Božje riječi.

Poslije prvog nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje te adoracija pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Potom je uslijedila misa na kojoj je biskup Ratko govorio o evanđelju toga dana u kojem se spominje upit Ivanovih učenika o postu kako oni i farizeji poste, a Isusovi učenici ne poste (usp. Mt 9, 14-15). Biskup je ovdje istaknuo važnost Korizme i korizmenog života te je spomenuo veliku važnost molitve, gdje je kazao: „Moli se da se ti obratiš, a ne Bog! Moli: ‘Bože neka se ispuni volja Tvoja i da se moja volja uskladi s Tvojom, a ne Tvoja s mojom!“

Nakon svete mise biskup se stavio na raspolaganje za razgovor svim bogoslovima, a posebno je razgovarao sa bogoslovima iz Hercegovine.

Drugo razmatranje uslijedilo je danas, 29. veljače, nakon jutarnje molitve u kojem je bilo govora o bl. Alojziju Stepincu. Biskup je približio lik i djelo blaženika kao primjer za daljnji rad. Propovjednik je na svetoj misi govorio o današnjem evanđelju gdje Isus kaže kako nije došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje (usp. Lk 5, 27-32).

Jednodnevna duhovna obnova završila je ručkom. Zahvaljujemo biskupu mons. Ratku Periću na njegovim riječima, podršci i molitvi..