U katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, 1. prosinca 2019., na prvu nedjelju Došašća vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je euharistijsko slavlje i zaredio za đakone dvojicu kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene i sedmoricu kandidata Vrhbosanske nadbiskupije.

Za đakone su zaređeni: fra Stjepan Antolović iz župe Uznesenje BDM – Osova Žepče (mjesto Lupoglav), fra Stjepan Lukašević iz župe Rođenje BDM – Brestovsko,  Josip Antukić iz župe Sv. Ivan Krstitelj – Lug Brankovići, Marin Babić iz župe Sv. Leopold Bogdan Mandić – Maglaj, Vedran Ćosić iz župe Sv. Anto Padovanski – Busovača, Josip Dedić iz župe Presveto Srce Isusovo – Prozor, Sandro Jurešić iz župe Sv. Josip- Zenica, Jadranko Kurt iz župe Presveto Trojstvo – Novi Travnik i Marcel Tunjić iz župe Sv. Anto Padovanski – Vukanovići. 

U koncelebraciji  brojnih svećenika  koncelebrirao je i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, poglavari oba bogoslovna sjemeništa u Sarajevu, župnici župa iz kojih dolaze ređenici, profesori na bogoslovnim učilištima i drugi. Na svetoj Misi sudjelovali su roditelji i rodbina devetorice novih đakona, zatim bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Franjevačke teologije, brojne redovnice i drugi vjernici koji su ispunili sarajevsku katedralu. 

Nakon izrečene homilije, kandidati za ređenje izrazili su svoju spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, dnevno moliti časoslov te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom redovničkom poglavaru. Nakon litanija Svih sveti za vrijeme kojih su đakoni ležali prostrti pred oltarom, kardinal Puljić je polaganjem ruku i posvetnom molitvom zaredio kandidate za sveti red đakonata. Potom su župnici njihovih rodnih župa pomogli novozaređenim đakonima obući službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda ređenja, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira i pristupili služenju kod oltara. 

Tijekom svete Mise zajedno su pjevali zborovi Franjevačke teologije i Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i u Sarajevu. 

Po završetku Euharistijskog slavlja nastavljeno je druženje oko obiteljskog stola u dvjema Bogoslovijama.

 

Foto: Ivan Popović, bogoslov
Napisao: Ivan Matijević, bogolsov