Svojim apostolskim radom i svojom opsežnom spisateljskom djelatnošću u katoličkom tisku ostavio je dragocjenu duhovnu baštinu koja je postala izvor nadahnuća budućim naraštajima

Danas Crkva slavi bl. Ivana Merza čije su moći – relikvije – pohranjene i u naš oltar prigodom posvete oltara u našoj kapelici. Zaštitnik je mladih od kojeg svi možemo puno toga naučiti i jedan je od najvećih likova europskog katoličkog laikata u prva tri desetljeća XX. stoljeća.

Rođen je u Banja Luci 1896. godine (u istoj godini kada je posvećena i naša sjemenišna crkva svetih Ćirila i Metodija u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu kojeg je i jednom prigodom posjetio boraveći ovdje neko vrijeme o čemu svjedoči postavljena ploča u spomen na taj događaj). U rodnom gradu je pohađao školu. Bio je i na ratištu u I. svjetskom ratu i taj boravak na ratištu probudio je njegovu vjeru i učvrstio mu kršćanski pogled na svijet.

Po završetku rata studira u Austriji i Francuskoj. Nakon studija vraća se u Zagreb i zadnjih godina svoga kratkog života razvija veliku apostolsku djelatnost u katoličkim organizacijama za mladež u zagrebu unoseći u njih Kristov duh evanđelja. Širi ideje o katoličkoj akciji i budi ljubav i odanost prema Crkvi. Ubraja se među najveće pobornike liturgijske obnove i euharistijskog života u našem hrvatskom narodu. Sam živi uzornim kršćanskim životom ispunjenim ljubavlju prema presvetoj Euharistiji. Umro je 1928. godine, a blaženim ga je proglasio sv. Ivan Pavao II 22. Lipnja 2003. Kad je pohodio naš narod.

J.K.