„Ne boj se, malo stado!“

            U nedjelju 5. svibnja u ranim jutarnjim satima bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa slavili su sv. Misu, nakon koje su se zajedno s ostalim studentima, profesorima i odgojiteljima uputili na dugi put prema Makedoniji. Iako je bogoslove čekao dugi put, radost je bila velika zbog susreta s Svetim ocem. Nakon skoro petnaest sati putovanja u kasnim večernjim satima sretno su stigli u Skopje gdje su se smjestili u hotele.

            U ponedjeljak 6. svibnja započeo je raspored toga dana, nakon doručka bogoslovi su bili slobodni do sv. Mise koju je predvodio dekan KBF-a i ujedno organizator ovoga puta dr. Darko Tomašević, nakon mise svi su uputili na ručak. Cijelo poslijepodne uslijedile su tehničke pripreme za susret s papom, u koje su bili uključeni i bogoslovi. Jedna je grupa išla na probe pjevanja s ostalim članovima zborova iz Makedonije, a svirao je prof. Marko Stanušić. Dok je druga grupa išla na probu za asistenciju. U večernjim satima uslijedila je večernja molitva u katedrali koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, nakon večernje uslijedilo je bdijenje pred Presvetim, a sve su animirali bogoslovi kako pjevanjem tako i asistiranjem. Nakon molitve i bdijenja bogoslovi su bili slobodni, te su imali prilike za razgledavanje grada.

            U utorak 7. svibnja bio je posebno svečan i blagoslovljen dan kako za malo stado u Makedoniji tako i za bogoslovsku zajednicu, a to je susret s papom Franjom. Bogoslovi su se nakon doručka uputili na trg, gdje je uslijedio program  dočeka pape i priprema za sv. Misu. Osjećala se jaka euforija i mir kako ulicama Skopja tako i na trgu, na poseban način kada se papa približio trgu gdje je uslijedila misa. Trojica bogoslova su bili dio asistencija dok je druga grupa pjevala, kao i đakoni koji su bili dio toga svečanog programa. Po završetku mise uslijedilo je slobodno vrijeme do susreta s duhovnim zvanjima u katedrali. Ovaj je susret bio posebno dojmljiv jer su bogoslovi mogli papu vidjeti izbliza. Papa je duhovnim zvanjima poručio da se uvijek prisjećaju svoga prvoga susreta s Kristom, gdje ih je pozvao na tako uzvišenu službu. Kao i da ne izgube osjećaja za druge, nego da šire svoju ljubav prema drugima. Nakon susreta neki su se bogoslovi uspjeli slikati sa Svetim ocem, što je za njih bio posebno dirljiv osjećaj. Bogoslovi su se pozdravili sa svima koji su im izrazili dobrodošlicu u tako lijepom gradu, te su se sretni i zadovoljni uputili u svoju domovinu.

GG
Foto: Ivan Popović